opvoeden & opgroeien
Baby | Gezondheid en veiligheid

Gezondheid en veiligheid

Als je kind geboren is, krijg je te maken met verschillende soorten hulp en zorg. De jeugdgezondheidszorg houdt de ontwikkeling van je baby samen met jou in de gaten. De gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind staan in het digitaal dossier.

Een veilige omgeving

Voor een gezonde ontwikkeling hebben kinderen een veilige en uitnodigende omgeving nodig. In de opvoeding gaan veiligheid en uitdaging hand in hand. Dit is soms lastig, want als ouder wil je je kind beschermen. Je wilt niet dat je kind iets overkomt. Tegelijkertijd weet je dat je kind groot groeit. Het leert steeds meer zelf te doen. Je kind heeft speelruimte nodig; tijd en ruimte om te oefenen, te experimenteren en te ontdekken wat het kan.

Je laat hem zelf ervaren dat iets wiebelt, prikt, te hoog of nat is. Hierdoor kan je kind soms vallen, zich pijn doen, gefrustreerd raken of vies worden. Belangrijke ervaringen die je kind helpen te begrijpen hoe de wereld werkt. Je ondersteunt je kind door het vertrouwen te geven; een kus voor de schrik en die vuile trui is niet erg.

Een uitnodigende omgeving is niet ingewikkeld of duur. Binnen wissel je het speelgoed in de box wat af. Je legt je kind eens op een kleed of gewoon op de vloer. Buiten is er voor je kind veel te ontdekken. Hoe voelt gras? Hoe loop het in het zand? Hoe ruikt het bos? En … zijn mama en papa er nog als ik bij ze weg kruip?

Cursussen & activiteiten

Cursussen & activiteiten | Gezondheid en veiligheid

Uitgelicht

Bekijk ook