opvoeden & opgroeien
Archief | Migratie/Baby/Ontwikkeling/Motoriek/Buikligging

Buikligging

Vanaf de geboorte kun je je baby al stimuleren om te bewegen. Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij wakker is. Dat kun je doen vanaf de geboorte totdat je baby zich zelf kan omdraaien.

Als je baby nog erg klein is, kun je hem iedere keer als je de luier verschoont een paar tellen op zijn buik leggen. Je baby spant dan even de spieren aan. Als je baby op de buik ligt, leert hij het hoofd op te tillen. Daardoor worden de romp, de schouders en het bekken sterker. Die sterke spieren heeft je baby nodig om straks te leren zitten, kruipen en lopen. Blijf er wel altijd bij en laat je kind niet op de buik slapen.

Buikligging stimuleren

Je baby vindt het leuk om te kijken naar wat er om hem heen gebeurt. Je baby wordt steeds sterker en kan het hoofd steeds beter omhoog houden. Als je baby geboeid wordt door speelgoed of door andere kinderen, kan hij de buikligging wat langer volhouden. Neem de buikligging op in de dagelijkse verzorging van je baby. Draag hem bijvoorbeeld op je arm in buikligging of wieg hem in buikligging.

Tips om de buikligging te stimuleren

  • Leg je baby eens op zijn buik in de box, op een kleed op de grond, dwars op je knieën of op het aankleedkussen terwijl je hem aan- of uitkleedt.
  • Je maakt het voor je baby makkelijker om in buikligging te liggen door met één hand wat lichte druk uit te oefenen op de billen.
  • Houdt je baby er niet zo van om op de buik te liggen? Leg je kind dan in buikligging op je eigen borst. Zo kan je baby aan de buikligging wennen terwijl hij lekker knus en warm bij je ligt.
  • Laat je baby in buikligging naar voren op zijn onderarmen steunen. Zo maak je het makkelijker voor je baby.
  • Leg speelgoed altijd recht voor je baby als hij in buikligging ligt.
  • Na enige tijd kan je baby in buikligging ook spelen.
  • Leg je baby niet op een gladde ondergrond of een speelkleed dat kan wegglijden, want dat maakt bewegen moeilijker. Baby's kunnen zich er zelfs onveilig door voelen en dan maar helemaal niet gaan bewegen.
  • Als je varieert in de omgeving (box, speelkleed, aankleedkussen, je eigen buik), dan daag je je baby uit om te gaan spelen in buikligging.

Uitgelicht