opvoeden & opgroeien
Kinderwens

Kinderwens

Heb je een kinderwens en wil je graag zwanger worden? Een vrouw heeft per maand twee tot drie vruchtbare dagen. Op deze dagen is de kans op een zwangerschap het grootst. Om een eicel te kunnen bevruchten, is het nodig dat de man voldoende beweeglijke en gezonde zaadcellen heeft.

Zorg dat jullie allebei goed op je gezondheid letten als je stopt met voorbehoedsmiddelen. Wees beide voorzichtig met roken, alcohol en drugs en start als vrouw 4 weken voor je zwanger kunt worden met het slikken van foliumzuur.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik wanneer ik vruchtbaar ben?

Eigenlijk weet je dat nooit zeker. Je kunt namelijk als vrouw altijd vruchtbaar zijn. De kans om zwanger te worden is het grootst rond de eisprong. Deze is meestal halverwege je menstruatiecyclus. Deze cyclus duurt meestal ongeveer een maand. Het zijn de dagen dat je ongesteld bent en de dagen dat het bloeden stopt, waarna je weer ongesteld wordt. Lees meer over zwanger worden en over de eisprong op seksualiteit.nl.

Hoeveel dagen na het stoppen met de pil kan ik zwanger worden?

Al heel snel na het stoppen met de pil kun je zwanger worden. Dat kan bij de pil, een pleister of vaginale ring al na 7 dagen. Bij sommige pillen, een spiraaltje of condooms is dat zelfs nog sneller. Bij de prikpil duurt het langer. Dan kan bij sommige vrouwen de zwangerschap wel een jaar op zich laten wachten.

Wanneer moet ik foliumzuur slikken?

Het is belangrijk dat je als vrouw foliumzuur gaat slikken als je zwanger wilt worden. Foliumzuur is een vitamine. Als je foliumzuur slikt, is de kans kleiner dat je kindje geboren wordt met een ernstige aandoening. zoals een open ruggetje of een open schedel.

Begin met het slikken van foliumzuur 4 weken voordat je zwanger kunt worden. Blijf foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent. Als je niet meteen zwanger wordt, kun je foliumzuur gewoon blijven slikken. Het is niet schadelijk voor je gezondheid. Kijk voor meer informatie op de website van het Voedingscentrum.

Kun je minder vruchtbaar worden van roken, alcohol of drugs?

Roken, alcohol en drugs kunnen inderdaad je vruchtbaarheid beïnvloeden, waardoor je minder makkelijk zwanger wordt. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Moet ik al stoppen met roken voordat ik zwanger ben?

Als je rookt, stop dan al voordat je zwanger kunt worden. Ook is het belangrijk dat anderen in jouw omgeving niet roken. Want als je meerookt, dus de rook van iemand anders inademt, komen er schadelijke stoffen in je bloed.

Het Trimbos-instituut maakte het filmpje Rookvrij zwanger (YouTube) en de animatie Rookvrij zwanger worden (Vimeo). Daarin zie je waarom het zo belangrijk is voor jou en je partner om al te stoppen met roken voordat je zwanger kunt worden. Ook is er het filmpje Hulp bij stoppen met roken (Vimeo). Dit filmpje is er ook in het Arabisch, Berbers en Turks.

Is mijn gewicht van invloed op het zwanger worden?

Een gezond gewicht is belangrijk. Als je te zwaar of te licht bent, word je minder makkelijk zwanger. Je hebt ook meer kans op gezondheidsproblemen. Om er achter te komen of je een gezond gewicht hebt, kun je jouw Body Mass Index (BMI) uitrekenen op de website van het voedingscentrum.

Wat is een kinderwensspreekuur?

Veel verloskundigenpraktijken hebben een kinderwensspreekuur. Je kunt er terecht kunt met vragen over je kinderwens. Dat kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over erfelijkheid, inentingen, eerdere zwangerschappen en medicijngebruik. Tijdens het spreekuur krijg je ook informatie over leefstijl en gezondheid. Kijk op de website van de verloskundigenpraktijk zelf om te zien of zij zo'n spreekuur aanbieden.

Waar kan ik hulp vinden bij het stoppen met roken?

Wil je graag stoppen met roken, maar vind je dat moeilijk? Bekijk de 'rookvrij'-cursussen op deze website of lees op de website van Hecht GGD Hollands Midden welke mogelijkheden er zijn voor hulp bij het stoppen met roken.

Wat moet ik doen als zwanger worden niet lukt?

Heb je regelmatig seks en ben je na een jaar niet zwanger? Dan kan je huisarts je naar een gynaecoloog verwijzen. Die kan verschillende onderzoeken doen. Er is niet altijd iets aan de hand. Soms duurt het gewoon wat langer voordat je zwanger bent.

Uitgelicht

Bekijk ook