opvoeden & opgroeien
Peuter | Opvoeden

Opvoeden

Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Zo gaan ze beseffen dat ze een eigen persoon zijn en kunnen steeds beter praten, denken en onthouden. Ook hun geweten gaat zich oefenen. Maar ze kunnen nog veel dingen net niet en dat kan problemen opleveren. Misschien kunnen opvoedtips of opvoedondersteuning je helpen. Opvoeden is nu eenmaal niet makkelijk. Want hoe voed je positief op of zorg je voor rust, reinheid en regelmaat? En wanneer zet je je peuter apart, reageer je niet op zijn gedrag, stimuleer of stuur je je kind?

Opvoeden is ook besluiten wat je door wil geven

Je hebt misschien mooie herinneringen van vroeger. Herinneringen aan buiten spelen, ravotten in het bos en 's avonds kijken naar de sterren. Maar het kan ook zijn dat je naar spannende verhalen luisterde, hielp koekjes bakken of blij werd van muziek die thuis werd gemaakt. Stuk voor stuk zijn het bijzondere ervaringen die belangrijk voor je waren en misschien nog altijd zijn.

Nu je zelf vader of moeder bent, kun je besluiten welke ervaringen je aan je kind door wil geven. Voor kinderen zijn ervaringen buiten in en met de natuur belangrijk. Voor veel volwassenen zijn de herinneringen hieraan bijzonder en waardevol.

Blogs