Veiligheid
Het is fijn als je kind lekker kan spelen in huis, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken. Maar je peuter is nieuwsgierig en ziet geen gevaar. Je kind leert van vallen en opstaan. Maar je wilt natuurlijk niet dat het ergens blijvende schade aan overhoudt. Zorg dus voor een veilige omgeving.
Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed op te letten met hete dranken en voedsel. Maar ga ook thuis eens op de grond liggen. Welk gevaar zie je dan? Is er een laag stopcontact of een tafelkleed om je aan op te trekken? Zijn schoonmaakmiddelen veilig opgeborgen en zijn traphekjes misschien nodig?
Op Kinderveiligheid.nl lees je meer over veiligheid in huis. Je kunt een test doen om te zien hoe veilig jouw huis is. Ook lees je er over veilig spelen en hoe je je kind veilig kunt vervoeren.
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik mijn kind uitdagend maar toch veilig laten spelen?
Wat doe jij als je kind hoog het klimrek in klimt? Of een beetje te hard fietst naar je zin? Of wild aan het stoeien is met een vriendje? Grijp je in of juist niet?
Probeer een goede balans te vinden tussen vrijheid geven en beschermen. Dat kun je gewoon uitproberen en opbouwen. Bedenk wat er gebeurt als het mis gaat. Is dat erg? Als je denkt dat het te gevaarlijk wordt, grijp dan in. Leg aan je kind uit waarom je ingrijpt. Zo leert je kind ervan.
Maar af en toe een bult of een schaafwond is helemaal niet erg. Dat betekent dat je kind de grenzen verkent en verlegt. En wat zal je kind trots zijn als het iets kan wat eerder niet lukte!
Waaraan kun je merken of zien dat een kind mishandeld of verwaarloosd wordt?
Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling. Soms merk je het aan de manier waarop ouders met hun kinderen omgaan. Het kan zijn dat het kind geen aandacht krijgt, niet genoeg eten of drinken krijgt, vaak vieze kleding aanheeft of uitgescholden wordt.
Ook het gedrag van het kind is opvallend. Het kind is snel angstig, trekt zich terug, huilt veel, wordt snel heel boos of agressief, of presteert slecht op school.
En tenslotte zijn er lichamelijke problemen die kunnen wijzen op kindermishandeling. Een kind heeft blauwe plekken, veel buikpijn, botbreuken of pijn aan de geslachtsorganen.
Waar kan ik terecht als ik vermoed dat een kind mishandeld of misbruikt wordt?
Als je vermoedt dat een kind mishandeld wordt, kun je voor advies bellen met Veilig Thuis: 0800 - 2000. Bellen is altijd goed, ook als je twijfelt. Je kunt met een deskundige bespreken wat er aan de hand is.