opvoeden & opgroeien
Peuter | Veiligheid

Veiligheid in en om het huis

Je wilt het liefst dat je kind overal kan gaan en staan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Toch is het verstandig om je kind goed in de gaten te houden. Dit hoeft niet te betekenen dat je je peuter van alles moet verbieden of overal tegen moet beschermen. Probeer de balans te vinden tussen stimuleren en beschermen.

Ga eens op de grond liggen!

Ga zelf eens op de grond liggen of zitten om te zien welke gevaren er in het huis schuilen voor kleine kinderen. Dan zie je bijvoorbeeld hoe makkelijk ze bij een stopcontact of afhangend tafelkleed kunnen komen. Ook zie je misschien dan pas dat er ongeschikt speelgoed onder de bank ligt. Met kinderen van 0 tot 4 jaar gebeuren best veel ongelukken. Ze zijn enthousiast en zien geen gevaren. Houd daarom altijd toezicht op je kind.

Ruimte om te leren

Kinderen hebben ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Ze spelen en leren van hun fouten. Het is helemaal niet erg als je kind eens valt. Dat hoort er nu eenmaal bij, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kind er blijvende schade aan overhoudt.

Leren omgaan met risico's

Je kunt je kind niet overal tegen beschermen en je wilt het ook niet van alles verbieden. Vaak kom je al een heel eind door je kind bepaalde risico's te laten inzien. Waarschuw bijvoorbeeld voor hete thee of te dicht bij het trapgat spelen. Denk zelf ook goed na over wat de risico's in huis zijn en hoe je ze kunt verkleinen.

Tips voor veiligheid in huis

  • Neem maatregelen om te voorkomen dat je kind uit het raam, van een trap of door glas kan vallen. Plaats bijvoorbeeld traphekjes, daar waar het nodig is.
  • Let er ook op dat de vingertjes niet bekneld kunnen raken tussen de deur, of dat je peuter zich verwondt aan scherpe hoeken van het meubilair. Hier bestaan beschermhoekjes voor.
  • Beveilig stopcontacten met speciale plugjes of afdekplaatjes als je kind er makkelijk bij kan.
  • Let er op dat er bijvoorbeeld geen klimmogelijkheden op het balkon of bij het open raam staan, zoals een vuilnisbak, plantenbakken, stoelen of een tafel.
  • Lees op Veiligheid.nl meer informatie over het veilig maken van je huis.

Veilig en uitnodigend

Voor een gezonde ontwikkeling hebben kinderen een veilige en uitnodigende omgeving nodig. In de opvoeding gaan veiligheid en uitdaging hand in hand. Dit is soms lastig, want als ouder wil je je kind beschermen. Je wilt niet dat je kind iets overkomt. Tegelijkertijd weet je dat je kind groot groeit. Het leert steeds meer zelf te doen. Je kind heeft speelruimte nodig; tijd en ruimte om te oefenen, te experimenteren en te ontdekken wat het kan. Je laat hem zelf ervaren dat iets wiebelt, prikt, te hoog of nat is. Hierdoor kan je kind soms vallen, zich pijn doen, gefrustreerd raken of vies worden. Belangrijke ervaringen die je kind helpen te begrijpen hoe de wereld werkt. Je ondersteunt je kind door het vertrouwen te geven; een kus voor de schrik en die vuile trui... ach niet erg.

 

Een uitnodigende omgeving is niet ingewikkeld of duur. Binnen wissel je het speelgoed wat af. Verder kan je peuter jou helpen met de was of net doen alsof met de pannen en lepels in de keuken. Buiten is er voor je kind veel te ontdekken. Kan ik over de boomstam lopen? Kun je dit eten? Hoe voelt een slak op je huid? Waar woont het konijn? En ... je heel goed verstoppen!