opvoeden & opgroeien
Puber

Puber

In de puberteit verandert het lichaam van je kind. Onder invloed van hormonen verandert er veel in de hersenen en in het gedrag. Dit begint al in de laatste klassen van de basisschool.

Van puberteit naar zelfstandigheid

Op de basisschool deed je nog veel samen, maar in de puberteit gaan kinderen steeds meer hun eigen weg. Loslaten is nu het sleutelwoord voor ouders. Dat is zeker geen eenvoudige taak. Juist nú, in deze leeftijdsfase, komt je kind meer en meer in aanraking met allerlei mogelijke gevaren en moeilijke situaties.

Turbulente periode

Elke ouder krijgt in deze periode te maken met zorgen, angsten en twijfels. Pubers krijgen interesse in elkaar en nemen afstand van hun ouders. Ze zoeken hun eigen weg. Ze zetten zich soms af tegen ouders, school en maatschappij. Soms kost het meer moeite om je kind naar volwassenheid te begeleiden. Alcohol, drugs, spijbelen of crimineel gedrag en psychische problemen kunnen veel zorgen met zich meebrengen. Specifieke hulp is dan nodig. Natuurlijk kun je daarvoor ook altijd terecht bij de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt.

Mijn kind wordt 18, en nu?

Als je zoon of dochter 18 jaar wordt, komt er veel op hem of haar af. Eindelijk volwassen, en hij of zij mag het rijbewijs gaan halen. Maar je kind krijgt ook verplichtingen zoals het afsluiten van een eigen zorgverzekering, hij kan zich inschrijven voor een zelfstandige woonplek en mag studiefinanciering aanvragen als hij hier recht op heeft.

Hoe regel je dit allemaal? En hoe kom je aan het geld om alles te betalen?  Dit zijn vragen die jongeren én ouders bezighouden. Lees er meer over de website van het NIBUD.

Hoezitdat.info

Heb jij een puber in huis? Wijs hem of haar dan eens op Hoezitdat.info! Je kind vindt er antwoorden op belangrijke vragen over studeren, geld en gezondheid, maar ook over seks, drugs en nog veel meer ... 

Forum

Ouderlijk toezicht zaterdag, 14 december, 2019 - 13:55

Ouderlijk toezicht zaterdag, 14 december, 2019 - 09:51

Ouderlijk toezicht zaterdag, 14 december, 2019 - 09:50

Wat te doen? Vader gebruikt wiet woensdag, 11 december, 2019 - 16:41