opvoeden & opgroeien
Puber

Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Hoezitdat.info

Heb jij een puber in huis? Wijs hem of haar dan eens op Hoezitdat.info! Je kind vindt er antwoorden op belangrijke vragen over studeren, geld en gezondheid, maar ook over seks, drugs en nog veel meer...

Mijn kind wordt 18, en nu?

Als je zoon of dochter 18 jaar wordt, komt er veel op hem of haar af. Eindelijk volwassen, en hij of zij mag het rijbewijs gaan halen. Maar je kind krijgt ook verplichtingen zoals het afsluiten van een eigen zorgverzekering. Hij kan zich inschrijven voor een zelfstandige woonplek en mag studiefinanciering aanvragen als hij hier recht op heeft.

Hoe regel je dit allemaal? En hoe kom je aan het geld om alles te betalen? Dit zijn vragen die jongeren én ouders bezighouden. Lees er meer over de website van het NIBUD.

App en website Kwikstart

Jongeren die 18 jaar oud worden moeten veel zaken regelen. Van jeugdzorg tot verzekeringen, en van geldzaken tot gezondheid. Alle informatie hierover kunnen ze vinden in de app en op de website Kwikstart. Leiden heeft een lokale pagina in de app. Zo is er ook lokale informatie beschikbaar.

Kwikstart biedt jongeren die volwassen worden informatie die zij nodig hebben. Deze informatie is altijd up to date.

Je kunt de app downloaden via Google Play en de Appstore. De website vind je op www.kwikstart.nl.

Uitgelicht

Bekijk ook